Ilyenkor nyáron együnk minél több frisset. Sok - sok nyers zöldséget és gyümölcsöt. Egészben, turmix, lé, vagy leves formájában is fogyaszthatjuk öket. Tápértékük nyersen teljes marad! A természet energiájával , a sok vitaminnal, ásványi anyaggal feldobhatjuk az étrendünket, egészségi állapotunkat, kedvünket, ( a kilóinkat s a gátlásainkat pedig ledobhatjuk :) .
A balatoni Everness fesztiválon (Tudatosság fesztiválján) több előadást is hallgattam a táplálkozásról, azok alapján itt most pár szót szólnék a friss gyümölcsröl:)
Ha csak gyümölcsöt ( vagy abból készült turmixot ) eszünk délig, segítünk a szervezetünknek megtisztulni a mérgektöl, azaz, méregteleníthetünk. Ezt nyáron nem nehéz megtenni, ennyi gyümölcs mellett. Ha gyümölcsturmixot csinálunk , bármilyen zöld színü zöldséggel keverhetjük ( pl. spenót, uborka, mángold, saláta stb. ). ÉS keverhetünk bele fahéjat , gyömbért is. Ezeken kívül mással nem ajánlatos keverni a friss , nyers gyümölcsöt, mert elkezd erjedni s alkohollá válik a hasunkban, s aztán mi meg alkoholistává :D :D :D Na félre a viccel, illetve komolyra fordítva a szót, a gyümölcsöt és turmixait üres gyomorra ajánlatos fogyasztani, s utána várni fél órát, mert annyi idő alatt biztos megemésztjük. Ennek több oka van. " A gyümölcs önmagában fogyasztva nagyon gyorsan megemésztődik és kikerül a gyomorból. Viszont, ha valami mással, pl. kekszek, gabonapehellyel, tejtermékkel stb. esszük együtt, akkor a másik tápanyag hosszabb idejű megemésztődéséig a gyomorban kell, hogy maradjon. S ekkor már erjedni kezd, és ez rossz hatással van a közérzetünkre. Ekkor már érezheti a gyomrunk megemészthetetlennek, és ez már megindíthatja a túlzott gyomorsavtermelést is. " Ez mellett puffadást, teltségérzet, szélgörcs jelentkezhet ( idézet : http://www.pszichowellness.hu/?q=node/239 ) Egyébként még zöld teával is keverhetjük a turmixokat, gyümölcsleveket.
Ennyi a gyümölcsröl, térjünk át a zöldségekre, ( föleg hogy a Gazpacho receptjét szeretném leírni, ez a legújabb kedvenc levesem :), és egy Kundalini jóga workshopon tanultam ) . A zöldségekből is nagyon finom turmixokat készíthetünk, vagy nyers leveseket. Nekem ez az első nyers levesem, de majd kísérletezem, s ha jól sikerül, bövítem a repertoárt.
GAZPACHO
Hozzávalók 3 személyre:
7 érett paradicsom
1 paprika
fél uborka
fél vöröshagyma
egy kisebb gerezd fokhagyma
kis maroknyi bazsalikomlevél
kis maroknyi zöldségzöldje
1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
pár levél oregáno, vagy ha nincs friss, akkor szárított, épp hogy meghintjük, mondjuk negyed kiskanállal, vagy borsikafüvel ( én azzal csináltam )
A paradicsomnak húzd le a héját ( pár másodpercre csurgass rá forró vizet a csapból, majd vágd be 4 helyen vékonyan a ( volt) száránál, és kés segítségével finoman húzd le a héját, ha a paradicsom elég érett, működnie kell ). Felaprítjuk, a turmixtál felett, vagy ha botmixerrel dolgozunk egy magas falú edény felett, azért felett, hogy a leve ne vesszen kárba. Az uborkát és a hagymákat meghámozzuk és felaprítjuk, a paprikát szintén felkockázzuk, s zsupsz bele az edénybe. A fűszereket leveleire szedjük s az edénybe szórjuk , az olívaolajat is beleöntjük, picit sózzuk ( ízlés szerint) és szétturmixoljuk az egészet. A végén megszórjuk a szárított oregánóval vagy borsikafűvel. A hütőbe rakjuk egy órát. Így hidegen fogyasztjuk, nagyon frissítő és tápláló is egyben!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése