2014. augusztus 23., szombat

PITE THE BEST

fotó: Szerda Zsófi
Kedvences süti . Majdnem minden gyümölcsből megcsinálom  nyáron, kezdem a földieperrel, aztán meggy, sárgabarack, málna, őszibarack, körte, szeder, alma. Szilvával , sárgadinnyével még nem próbáltam, de próbacseresznye-szerencse . :)
Egy nagyon jó receptet alakítottam át valójában(nemjóra, hahaha :D). Van benne valami, mert így nehezebb összerakni, de  már nem vagyok hajlandó margarint és fehérlisztet használni sütésfőzés közben. Szóval van benne egy kis macera, de nyugi,  nem több mint egy 3 emeletes tortánál :D :D . Viccelek, leírom, és próbáljátok ki, mert tényleg nagyon finom ! Megéri az a kis macerázás. Közben mehet a fenékrázás  (előtorna , hogy a sütikalóriáknak helyet csináljunk ): https://www.youtube.com/watch?v=OwWT43Eb3IM&index=1&list=PLNtHUFJK_8NJ2rPDx1hMpemcm5ARdt5xG

Hozzávalók:

Ehhez az adaghoz 20x 27 cm-es mély tepsit  ( 5 cm mély) használok. Nagyobb tepsihez, jénaihoz, növeljük meg az adagot is.                                   
fotó: SZERDA ZSÓFIA


80 dkg gyümölcs
1 vaníliás puding
1 vaníliás cukor
fél kiskanál fahéj
méz
4 dkg barnacukor
negyed kiskanál szódabikarbóna
2 csipet só
1 evőkanál őrölt lenmag ( kihagyható, de akkor több olaj kell, viszont bármelyik bioboltban lehet venni őrölt lenmagot, vagy sima lenmag is jó, s tökjól meglehet darálni kávédarálóval)
1,3 dcl  ( figyelem, nem 13, hanem 1, 3 ! ) hidegen sajtolt olaj ( a repce, len, vagy olívát ajánlanám semlegesebb ízük miatt )
2 tojás
30 dkg teljes kiőrlésü búza, vagy tönkölybúza liszt

Először a krém jön:
Gyümölcslét készítünk 30 dkg gyümölcsből. A gyümölcsöt kimagozzuk ha kell ( barack, meggy), vagy kicsumázzuk ( körte, alma). Felkockázzuk ( a bogyós gyümölcsöket nem kell), és 1 dcl vízzel kiturmixoljuk, botmixereljük. 4 dcl gyümölcslé kell nekünk valójában, ha több lesz , a maradékot nyammnyamm felhörpintjük, ha kevesebb, pici vizet adjunk hozzá. (Akinek van szörpgépe, azzal is csinálhatja. ) Ha nincs kedvetek bajlódni vele, persze a bolti gyümölcslevek is megteszik.
A 4 dcl gyümölcszörpit felforraljuk, gyenge lángon, közben a vaníliás pudingot pici vízzel elkeverjük, vagy ha van, a maradék gyümölcszörppel. Amikor felforrt a gyümölcslénk, belekeverjük a vaniliás pudingport, hozzáadjuk a negyed- fél kiskanál fahéjat, és pudingot főzünk .
Közben a többi gyümölcsöt ( 50 dkg)  is megtiszítjuk, kimagozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk ha kell (a málnát, meggyet , szedret ismét nem kell). Amikor kész a puding, leveszzük a tűzről. Belekeverjük a gyümölcsöt, és 1- 3 evökanál mézet ( a gyümölcs édességétől függ) . Az édes őszibarackhoz 1 evőkanál is elég volt, a szederhez 3 kellett, szóval kóstolgassátok . Hagyjuk hűlni.
A tészta:
Az őrölt lenmagot egy csészébe rakjuk, 1 evőkanálnyi vizet öntünk hozzá, hogy kicsit megpuhitsuk, s hogy picit megdagadjon.
A lisztbe belekeverjük a vaníliás cukrot, szódabikarbónát, 2 csipet sót. Hozzáadunk 1 tojást, 1 evőkanál mézet, 4 dkg barna cukrot, 1,3 dcl olajat, és a beáztatott lenmagörleményt. Tésztát gyúrunk belöle, állaga a vajas tésztáéhoz hasonlít. Ha nem rakunk bele lenmagot, akkor picivel több olaj kell, és egy nagyon pici  vizet is adhatunk hozzá ( 1 evőkanálnyi), hogy összeálljon a tészta. Akkor jó, ha nem ragad az edény falához, és tudunk belöle egy nagy golyót formázni, amit berakunk a hütőbe 20 percre pihenni.
Na és akkor most jön a macera. A sütőt bekapcsoljuk 175 fokra.  A tésztát kivesszük a hütőböl. 2 részre osztjuk, de az egyik picivel nagyobb legyen mint a másik. A nagyobbikat picit kinyújtjuk nyújtófával, majd  kibéleljük vele a tepsit, az alját és  az oldalát is (az oldalát legalább a feléig) . Ebbe beleöntjük a krémünket. A tészta másik felét pedig megpróbáljuk akkorára nyújtani, mint amekkora a tepsink. Ezzel kell befedni a pitét. Miután kinyújtottuk, csíkokat vágunk belöle széltében, és rárakjuk a pite tetejére, igyekezve, hogy  ne legyenek rések, ( figyelem, ez nem rácsos pite! :) ) persze lehetnek apróbb rések, de igyekezzünk jól befedni . 1 tojást kikeverünk, és megkenjük vele a pite tetejét.
Berakjuk  a sütőbe (amit ugye már bekapcsoltunk) és 1 órát sütjük. Aztán elég sokáig hül, kell neki egy éjszaka a frizsiben, de ha nemtudjuk kivárni, akkor először hideg vízben lehütjük, majd berakjuk picit a fagyasztóba :) Megszórhatjuk porcukorral. Egyébként melegen is finom, csakhát folyik minden felé....
A fehérliszt plussz margarinnal könnyebb dolgozni, mert nem kell nyomkodni, és csíkozni a tésztát, hanem szépen szétlehet nyújtani, és ráhelyezni, belehelyezni a tepsibe, de szerintem ez sem sokkal munkásabb.
Nekem a málnás vitte eddig a pálmát! :)
A képen látható szederböl készült


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése