Fotó: SZERDA ZSÓFI |
Ez egy nagyon egyszerű édesség. Jajj.... Ismét édes... :) Az édesség a gyengém ha ételről van szó, és erősségem ha a sütés-főzésről.
Nagyon szeretem a zabot és a zabpelyhet. Kekszekhez, müzlikhez jó alapanyag a zabpehely, és jól lehet vele sűríteni. A reggeli kásának zabdarából nincs párja. Sokkal krémesebb mint a gríz (búzadara). A régi, jó törökkávé darálóval szuperul meglehet őrölni a zabszemeket, olyan lesz mint a búzadara, csak zabból. ZABGRÍZ :) A zabgrízt ha megfőzzük, sokkal krémesebb mint a búza! Kis unokahúgom mindig ezt kér ha jön hozzám, dióval, mogyoróval, mazsolával megszórva. Lisztje picit kesernyés ízű, de kis mennyiségben nem érződik az ételben. A zabpelyhet evés előtt áztassuk be egy órára, (ha müzlit eszünk azt is), vagy főzzük meg, pirítsuk meg picit evés előtt.
Utána olvastam a zab és a zabphehely jótékony hatásairól. Fogyasztása fontos azoknak, akik magas vérnyomással és koleszterin szinttel küzdenek. Akik kutattak ez ügyben azt ajánlják, heti háromszor kell belőle fogyasztani, hogy eredmény szülessen ezek csökkentésében. Stabilizálja a vércukorszintet. Azonkivül végbélráknál, szív-, és érrendszeri betegségeknél is nagyon ajánlott fogyasztása. Serkenti az idegrendszert, idegregerenáló. Magas a rosttartalma, de nem terheli meg az emésztőszerveket, inkább segíti, nyugtatja azokat.
Fotó: SZERDA ZSÓFI |
fehérjét
rostokat
sok E-vitamint
sok B-vitamint
magnéziumot
kálciumot
káliumot
bórt
jódot
vasat
karotint
Sütőtökös falatkák
(Romantikus latino hozzá, közben lehet finoman ringatni a csípőt rá https://www.youtube.com/watch?v=adcIi7oeBs8&index=1&list=ALBTKoXRg38BCz_SlCY5HN83MEHBgmYGI2 : ) )
Hozzávalók (kb. 24 gombóckához) :
1 kg sütőtök
18 dkg zabpehely
4 evőkanál méz
2 kiskanál fahéj (lehet púposan)
4 evőkanál darált mák
4 evőkanál kókuszreszelék
A tököt szeletekre vágjuk, belsejét kikaparjuk, és megsütjük a sütőben (200 fokon, egy órán át). Közben a zabpelyhet megpirítjuk közepes lángon, 10 percig. Kevergessük meg néha ( akkor jó, mikor kezd érződni az illata). Mikor kisült a tök, kaparjuk ki a héjából, és rakjuk egy mélyebb tálba. Adjuk hozzá a zabpelyhet, a fahéjat, mézet. Fedjük le és hagyjuk állni 30 percet. Utána kóstoljuk meg, igény szerint rakjunk hozzá még fahéjat, vagy mézet. Majd rakjuk be a hűtőbe is még 30 percre. Az idő lejárta után a masszából formázzunk kis gombócokat (ha esetleg túl lágy lenne, és nem tudjuk jól formázni, adjunk hozzá pici darált Plazma kekszet). Forgassunk meg valamennyit őrölt mákba , a másik valamennyit pedig kókuszreszelékbe. Mindkettővel jól harmonizál.
Ugyanezt, ugyanilyen arányban, megcsinálhatjuk nyers, reszelt almával is. Reszelés után ki kell csavarni az almát, és Plazma kekszet pedig muszáj hozzáadni, mert másképp nem áll össze a massza.
Én sajnos boltban vettem az őrölt mákot, ami drága, és mindenféle dolog hozzá van adva... Szabadkaiak, ha valaki tudja, hol lehet őrölni mákot, én úgy örülnék ha megírná :) :) Köszipuszi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése