2014. december 5., péntek

Kelbimbó és Madonna


( sajnálom fiúk, a recept nem erotikus:) )

foto: Szerda Zsofi
 "Nothing really matters,
 love is all we need.
Everything I give you,
 all comes back to me"
Az idézet Madonnáé, a Nothing really matters című nótából. Négy sorban megfogalmazva a lényeg :).
Madonna is híve egyébként a makrobiotikus táplálkozásnak.  2001 környékén ezt a nyilatkozata: ha topon akarok maradni vagy drogoznom kell, vagy makrobiotikusan kell tápálkoznom. (A makrobiotika mellőzi az állati terméket.) Az utóbbit választotta, és makrobiotikus szakácsnője lett (na úgy könnyű, ugye?  :) :) ). E mellett jógázni is elkezdett. A Ray of Light albumát linkelem. Olyan ezoterikus album ez nekem. Van meditatívabb szám rajta, érzelmes, de pörgös- bulizós is. Érdemes figyelni a szövegre is. https://www.youtube.com/watch?v=nWSTes70GDg

"I tasted the rain, I tasted my tears
I cursed the angels, I tasted my fears...
I ran to the forest, I ran to the trees
I ran and I ran, I was looking for me "
(Mer girl)
 
Mi pedig kóstoljunk kelbimbót. Brrrr, hideg van. Egyre kevesebb zöldséget lehet találni a piac standjain ami szezonális, és nálunk is terem, persze. Jó dolog, ha az évszakok szerint főzzünk, és a vidékünkön megtermett hozzávalókból. A messziről szállított zöldségek és gyümölcsök nagy részben elveszítik tápértéküket, és a vitaminokat is. Sokszor tartósítószerrel is kezelik őket. Amúgy sincs jó íze egy paradicsomnak így tél kezdetén :)
De itt a szezonja a kelbimbónak! A hidegben, hóban is megterem.
Amit tartalmaz:
C- vitamin
B-vitaminok
K- vitamin
béta-karotin
kálium, kálcium
kén, vas, króm

Amire jó:
gyulladás csökkentő
antioxidáns
rákmelgelőző
erősíti az immunrendszert
emésztés serkentő
és még sok más jótékony hatása van

Fontos hogy ne főzzük túl, pár perc is elég neki. Egyébként  roppanósan is finom az ételben. Nekem nyersen is tetszik.

Kelbimbós egytál, 2-3 személyre:
felezett sárgaborsó

15 dkg barnarizs
12 dkg felezett sárgaborsó
25 dkg kelbimbó + még 8 szem
1 nagyobb sárgarépa
1 vöröshagyma
1 ev. hidegen sajtolt olaj
1/2 kk gyömbér por
1/2 kk kurkuma
1/2 kk őrölt köménymag
másfél kk masala
1 ev. citrom


( Sárgaborsót minden bioboltban lehet találni, róla bővebben majd a következőkben. Ha valamelyik fűszerünk nincs, nem nagy baj, rakjunk bele mást. Masala helyett lehet curry-t is például).
A rizst és a sárgaborsót jól megmosom, majd beáztatom vízbe egy órára(külön-külön). Az áztatás azért fontos, mert (és most jön az új tudás, a nemrég befejezett ayurvédikus főzőtanfolyamról, ami nagyon- nagyon tetszett) 1. a víz sok mindentől le-, és megtisztít 2. ha áztatunk, utána gyorsabban megfől az étel, ezáltal több hasznos anyag marad főztünkben.
A hagymát megpucolom és kockákra vágom. A répát szintén megtisztítom és karikákra vágom. A kelbimbónak levágok picit a végéből,  külső, beborító levélkéjét leszedem. Megmosom, félbevágom.
A hagymát az olajon üvegesre pirítom. A rizsről leöntöm a vizet, hozzáadom a hagymához, a répát is beleszórom. Felöntöm az egészet 4 dcl vízzel. Főzöm 20 percet lefedve. A 20 perc után hozzáadom a 25 dkg kelbimbót. Ha elfőtt a víz, adok hozzá még fél decit. Főzöm még 5-10 percet, megkóstolom, ha a rizs megfőtt , leveszem a tűzről. Sózom(fél kiskanál só, de én picit sótlanabbul sózok :), úgyhogy a végén kóstoljátok majd).
 Közben, amíg a rizs fől, a sárgaborsóról is leöntöm az áztató vizet. Felöntöm 3,6 dcl. friss vízzel, és felrakom főlni. Hozzáadom a fűszereket is(a citromon kivül), és lefedem. 25-30 perc után belerakom a 8 szem kelbimbót, és még 5 percig főzöm. Leveszem a tűzről, sózom (negyed kiskanál só kb.) és botmixerelem, vagy turmixolom. Hozááadom a citromot, és összekeverem.
A végén egybekeverem a kelbimbós rizst és a sárgaborsó szószt. Kóstolom. Káposzta saláta, vagy savanyú káposzta fincsi hozzá.
 És a recept  végére pedig  a legszebb idézetet:
"Never forget who you are
Little star
Shining brighter than all the stars in the sky
Never forget how to dream
Butterfly
Never forget where you come from
From love"
(Little star)
Jó étvágyat Csillagok és Pillangók :)
foto: Szerda Zsófi












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése