2014. december 12., péntek

Melegítő télikrémleves

foto: http://szerdazsofi.net/



Ételeink melegítő vagy hűtő hatással lehetnek a szervezetünkre. A melegítő hatású ételekről írok most.Télen mikor biciklizek,  vagy sétálok, mielőtt útnak indulok igyekszem nem elfelejteni a meleg teát gyömbérrel. A gyömbért  nyersen belereszelem a teába , vagy porként belekeverem . Hosszan melegít, nem fázom át olyan hamar.



Szívmelengető dallamok  a horvát  csellista duótól (áá, imádom őket :)
https://www.youtube.com/watch?v=TmmKsT-f2XU&index=4&list=PLQMHzNE4ZHDa79RGGdIfn5Km3GhvVLG9K

A gabonák közül a köles, a hajdina, a zab, a zabpehely ami melegít.
Melegítő olajos magvak: dió, mogyoró, gesztenye, tökmag. 
A zöldségek közül a sütőtök, káposzta, cékla, vöröshagyma, fokhagyma melegít.
Hüvelyesek közül: lencse, bab.
Melegítő fűszerek: erőspaprika, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, curry, ánizs, kömény, kardamom, bors.
Fogyasztjunk ezekből minél többet télen.
Amin meglepődtem, hogy a déli gyümölcsök hidegítenek, de persze logikus, hiszen a meleg éghajlatokon ez a szerepük.
Egy ajánlat: engem ha ágynak dönt egy megfázásos vírus, vagy csak simán meghülök, a gyógyszerem a következő: 1 dcl langyos, vagyis enyhén meleg vízben elkeverek fa kiskanállal :
30 propolisz csöppet
 1 kisebb karika friss, lereszelt gyömbért
 negyed citrom levét
 negyed kk fahéjat
 1 púpos kk mézet
Naponta 3-4 alkalommal fogyasztom. Sok alvással egybefűzve nálam hatásos volt eddig.
.
Melegítő zöldséglevest csináltam a héten. 30 perc alatt kész. Pirítóssal, kenyérrel egy könnyedebb napon magában is megteszi ebédnek. 
Hozzávalók 4 személyre:
http://szerdazsofi.net/

30 dkg sütőtök
30 dkg kelkáposzta
2 közepes répa
5 dkg köles
1 nagy vöröshagyma
1 ev hidegen sajtolt olaj
1,2 l viz
1  ev citrom
1 ev szójaszósz
1 kk só
fél kk curry
fél kk gyömbér
1 kk szárított petrezselyemzöldje, vagy 1 ev friss
csipet kömény
1 kk Erős Pista, (vagy tört erőspaprika, a mennyiséget saccoljátok)
személyenként 1 ev pörkölt tökmag

A hagymát megtisztítom, kockákra vágom, s az olajban üvegesre párolom. Közben egy kisebb szűrőben folyóvíz alatt megmosom a kölest. A répát megpucolom és karikákra vágom. Hozzáadom őket az üvegesre párolt hagymához, és felöntöm a vízzel. Belerakom a curryt, a gyömbért, és felforralom. Közben megpucolom a tököt, és kockákra vágom. Mikor felforrt a leves, hozzáadom a tököt. Főzöm 15 percet. Közben megmosom a kelkáposzát, és a teljesség igénye nélkül  3-4 cm-es négyzetekre , háromszögekre, téglalapokra vágom. A nagyon vastag külső ereket kivágom. Ha letelt a 15 perc, hozááadom a kelkáposztát is a leveshez, 5 percet főzöm, majd leveszem a tűzről, és 5 percet lefedve állni hagyom. Utána hozzáadom a sót, a petrezselyemzöldjét, az Erős Pistát-Jóskát :), a szójaszószt, a citromot, és köményt. Turmixolom, botmixerelem. (szerelem:). Ha van kedvetek szórjatok a tetejére pirított tökmagot, napraforgómagot.
Melegítsétek magatokat fűszeres teákkal, levesekkel, ételekkel, jó meleg kesztyűvel, sapkával, forró öleléssel, csókkal, szerelemmel, szeretettel  :)

http://szerdazsofi.net/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése