2015. március 15., vasárnap

Póréhagymás, gombás gibanica- lightos verzió :)

Fotók: ALBERT ÁGNES
A burek, jaj a burek, olyan fincsi és ízletes, csakhogy amikor az emberfialánya kis gyomrocskája már elszokott az effajta nehezebb étkektől, mégsem tud olyan jól esni, mint amennyire az kívánatos tud lenni ( ízlelő bimbók vs emésztőszervek, a szokásos téma..). A tudatos táplálkozás  mellékhatásairól kérdezze meg a benne jártas embereket :). Mert hogy vannak (és ez most az apróbetűs rész). Például a burekot lehet (de nem biztos) hogy nem bírod úgy befalni, mint régen, a Lipa burekdzsinica előtt a hajnali órákban. Sőt már bulizni is ritkábban jársz el, mert a cigit is letetted rég, s a füsjét sem bírod sokáig szívni magadba. Az alkoholról nem is beszélve...   És már nem hajnalban fekszel, hanem kelsz, és burek helyett beáztatod a gabonát a reggelire. (szörnyűűűűű, mondaná egykét barátkám most :) :).  Szóval jól meg kell gondolni, komoly mellékhatásai vannak a tudatos táplákozásnak. Hihi.. huncut mosoly...
Nekem a tudatos táplálkozás (amiben való keresgélés persze még mindig tart), valójában egy nagy utazás ("Nagy utazás, a vonatunk újra indul, Nagy utazás, most a vágyunk már megint új útra visz,
induljunk el hát megint" Presser Gábor). Valamin változtatsz az életedben, (pl. elkezdesz jógázni s annak hatásaként elhagyod a húst az étrendből), s megindulsz egy új irányba, egyenlőre csak egy picit, s az szépen lassan  behoz az életedbe új dolgokat, anélkül hogy azt akarnád, vagy rágörcsölnél. S ezek az új dolgok adnak neked valamit, és segítenek téged az úton(életben).  És elhagysz régi, nem jó szokásokat( pl.cigi, alkohol), szintén túlzott megerőltetések nélkül. Persze ez hosszú folyamat. Amikor sikerül valamennyire megtisztulni, és kevesebb a szervezetben a méreganyag (nincs benned már annyi tartósítószer, szinezék, aroma, ízfokozó, térfogatnövelő, nagyobbító, kisebbítő, hosszabbító,  egyen alma helyett alma ízű kekszet, vagy keksz ízesítésű almát..:), szóval az idő folyamán tisztulsz, s már jobban veszed  a finom jeleket, amiket a test (és lélek) küld. Ráhangolódsz magadra :) :)
 Na, de térjünk vissza a burekra, illetve a gibanyicára.
Ahogy az Angipalacsintaban is (édes gibanica (óóó, te édes Giban ICA :D )) hajdinás réteslapokat használtam, itt is azt fogok. Viszont örömmel megállapítottam, hogy Szabadkán több bioboltban is elkezdték árulni. Nézzetek be a hűtőjükbe, ott figyelnek).Tehát nem csak a nagyobb szupermarketekben lehet beszerezni.
Hamár burek és gibanica, akkor Balkán, s ha már Balkán, akkor Amira Medunjanin, és tőle is a kedvencem: Kafu mi draga ispeci

Jó ha van otthon:                                                  
Szalai Attila

50dkg hajdinás réteslap
50 dkg gomba
egy közepes nagyságú póréhagyma
2 kk kakukkfű
fél kk curry
bors ízlés szerint
1 dcl hidegen sajtolt napraforgóolaj (vagy olíva, repce) , plusz még egy pici a tepsikenéshez, és a gomba alá
fél liter joghurt
4 tojás
1 púposabb kk só
1 dcl víz
fél lapos kk szódabikarbóna

A gombát és a pórét megtisztítom, karikákra szeletelem. Egy serpenyőben pici olajat hevítek, rádobom a pórét, és pirítom 2-3 percet, majd hozzáadom a borsot, kakukkfüvet, curryt. Fél percet még pirítom, közben kevergetem. Utána hozzáadom a gombát, és fedő nélkül addig párolom, ameddig elforrja a levét a gomba. Nekem az 15 perc volt, 5 percet még hagytam állni a főzőlapon, de már lekapcsoltam a fokozatot. Közben amíg a gomba rotyog, a joghurtot a tojásokkal jól elkeverem, utána hozzáadom a többi hozzávalót: sót, vizet, olajat, szódabikarbónát. Jól összekeverem. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Ekkorra körülbelül a gomba is elkészül. Egy mélyebb jénait, vagy tepsit kiolajozok. Kibélelem 2  hajdinás réteslappal az allját, úgy, hogy a szélei kilógjanak az oldalain (hogy a végén rábirjuk azokat hajtani  a legfelső tésztára). A lapokat széttépkedem, háromba, négybe, majd belemártogatom egyenként a joghurtos -tojásos öntetbe, és a tepsibe sorjázom őket, úgy csomóban. Amikor a tészta fele elfogyott, beleszórom a pórés gombát a is tepsibe, és szépen elegyengetem benne. A réteslapok másik felét is megmártogatom, s a tepsibe sorjázom tovább, a gomba tetejére. Az utolsó réteslapot nem tépkedem szét. Az alsó réteslap kimaradt végeit behajtogatom, és az utolsó lapot az egész pite tetejére simítom. A megmaradt kevés joghurtostojásos cuccot a tetejére kenem. Ha nem maradt belőle, akkor kenjük meg olajjal a tetejét. Zsupsz, mehet a sütőbe, 45 percet sülni. Salátával lehet tálalni.
A joghurtos öntetet túróval is meg lehet csinálni. Adjunk hozzá 40 dkg túrót, a joghurtot meg csökkentüsk le 2 dcl-re. Ez a nem lightos verzió :) :)
Hammhammhammmm  :)
Besenyő Pista bácsi a tudatos táplálkozásról, jó háziolvasmány, házinézmény:) :) aki szeretne jókat nevetni: https://www.youtube.com/watch?v=WP2Fv0oBU9I
A végére még egy Amira nóta.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése