Fotók: ALBERT ÁGNES |
Nekem a tudatos táplálkozás (amiben való keresgélés persze még mindig tart), valójában egy nagy utazás ("Nagy utazás, a vonatunk újra indul, Nagy utazás, most a vágyunk már megint új útra visz,
induljunk el hát megint" Presser Gábor). Valamin változtatsz az életedben, (pl. elkezdesz jógázni s annak hatásaként elhagyod a húst az étrendből), s megindulsz egy új irányba, egyenlőre csak egy picit, s az szépen lassan behoz az életedbe új dolgokat, anélkül hogy azt akarnád, vagy rágörcsölnél. S ezek az új dolgok adnak neked valamit, és segítenek téged az úton(életben). És elhagysz régi, nem jó szokásokat( pl.cigi, alkohol), szintén túlzott megerőltetések nélkül. Persze ez hosszú folyamat. Amikor sikerül valamennyire megtisztulni, és kevesebb a szervezetben a méreganyag (nincs benned már annyi tartósítószer, szinezék, aroma, ízfokozó, térfogatnövelő, nagyobbító, kisebbítő, hosszabbító, egyen alma helyett alma ízű kekszet, vagy keksz ízesítésű almát..:), szóval az idő folyamán tisztulsz, s már jobban veszed a finom jeleket, amiket a test (és lélek) küld. Ráhangolódsz magadra :) :)
Na, de térjünk vissza a burekra, illetve a gibanyicára.
Ahogy az Angipalacsintaban is (édes gibanica (óóó, te édes Giban ICA :D )) hajdinás réteslapokat használtam, itt is azt fogok. Viszont örömmel megállapítottam, hogy Szabadkán több bioboltban is elkezdték árulni. Nézzetek be a hűtőjükbe, ott figyelnek).Tehát nem csak a nagyobb szupermarketekben lehet beszerezni.
Hamár burek és gibanica, akkor Balkán, s ha már Balkán, akkor Amira Medunjanin, és tőle is a kedvencem: Kafu mi draga ispeci
Jó ha van otthon:
Szalai Attila |
50dkg hajdinás réteslap
50 dkg gomba
egy közepes nagyságú póréhagyma
2 kk kakukkfű
fél kk curry
bors ízlés szerint
1 dcl hidegen sajtolt napraforgóolaj (vagy olíva, repce) , plusz még egy pici a tepsikenéshez, és a gomba alá
fél liter joghurt
4 tojás
1 púposabb kk só
1 dcl víz
fél lapos kk szódabikarbóna
A gombát és a pórét megtisztítom, karikákra szeletelem. Egy serpenyőben pici olajat hevítek, rádobom a pórét, és pirítom 2-3 percet, majd hozzáadom a borsot, kakukkfüvet, curryt. Fél percet még pirítom, közben kevergetem. Utána hozzáadom a gombát, és fedő nélkül addig párolom, ameddig elforrja a levét a gomba. Nekem az 15 perc volt, 5 percet még hagytam állni a főzőlapon, de már lekapcsoltam a fokozatot. Közben amíg a gomba rotyog, a joghurtot a tojásokkal jól elkeverem, utána hozzáadom a többi hozzávalót: sót, vizet, olajat, szódabikarbónát. Jól összekeverem. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Ekkorra körülbelül a gomba is elkészül. Egy mélyebb jénait, vagy tepsit kiolajozok. Kibélelem 2 hajdinás réteslappal az allját, úgy, hogy a szélei kilógjanak az oldalain (hogy a végén rábirjuk azokat hajtani a legfelső tésztára). A lapokat széttépkedem, háromba, négybe, majd belemártogatom egyenként a joghurtos -tojásos öntetbe, és a tepsibe sorjázom őket, úgy csomóban. Amikor a tészta fele elfogyott, beleszórom a pórés gombát a is tepsibe, és szépen elegyengetem benne. A réteslapok másik felét is megmártogatom, s a tepsibe sorjázom tovább, a gomba tetejére. Az utolsó réteslapot nem tépkedem szét. Az alsó réteslap kimaradt végeit behajtogatom, és az utolsó lapot az egész pite tetejére simítom. A megmaradt kevés joghurtostojásos cuccot a tetejére kenem. Ha nem maradt belőle, akkor kenjük meg olajjal a tetejét. Zsupsz, mehet a sütőbe, 45 percet sülni. Salátával lehet tálalni.
A joghurtos öntetet túróval is meg lehet csinálni. Adjunk hozzá 40 dkg túrót, a joghurtot meg csökkentüsk le 2 dcl-re. Ez a nem lightos verzió :) :)
Hammhammhammmm :)
Besenyő Pista bácsi a tudatos táplálkozásról, jó háziolvasmány, házinézmény:) :) aki szeretne jókat nevetni: https://www.youtube.com/watch?v=WP2Fv0oBU9I
A végére még egy Amira nóta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése