2014. október 23., csütörtök

ŐSZI CSÍPŐSFŰSZERES

Fotó: SZERDA ZSÓFI
 Varázsoljunk ! Boszokránykonyhaaa!! Muhahaha! Na nem kigyófullánk, ebfoga, villanyelvű vipera, se nem seprűlovaglás, és telihold! Csak pici fűszerújítás. Irány a biobolt :)
Mivel ez a  recept erősen fűszerezett, arra gondolatam bemutatok pár fűszert, ami nálunk még nem olyan ismert, vagy nem régóta ismert, viszont bioboltokban mindegyik megtalálható.
Az ázsiai fűszereket külön kedvelem, teljesen más ízvilág. Használatukkal, mint egy-egy csinos virágcsokorral, fel lehet dobni a konyhánkat, és kedvünket is. Ízvarázsoljuk magunkat Ázsiába a masala, curry, kardamom segítségével. Amit eddig megfőztünk sóval, borssal, vegetával, próbáljuk ki ugyanazt, gyömbérrel, kurkumával stb.. Viszont érzékenyen kell bánni velük, határozott, jellegzetes ízük miatt. Érdemes először lassan adagolni az ételekhez, s közben kóstolgatni, ízlelgetni.
Bazsalikom : a paradicsomos ételekhez kitűnő, a fokhagymával nagyon jól harmonizál ( kis tejföl, túró, fokhagyma, só, bazsalikom = fincsi krémecske kenyérre). Köhögés csillapító, étvágygerjesztő, szélhajtó
Curry: ázsiai fűszerkeverék, összetétele változó, Indiában főként vegetáriánus ételeket ízesítenek vele; én sokszor használom (néha csak egy leheletnyit, mert íze nagyon domináns)  halhoz, tejfölös öntetekhez, levesekhez, apukám a pljeskavicába is belekever picit, finom lesz tőle!
Gyömbérpor: mézeskalácsok fűszere, melegít, hideg időben rakjuk levesekbe, teákba ( a kedvenc téli teám (indiai tea): zöld tea, vagy fekete tea, gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal együtt áztatva, tejjel, tejporral, és mézzel. Élénkít, versenybe léphet a kávéval ). Virusölő!! Kipróbáltan! :)
Kurkuma:  szép sárga színt ad az ételeknek, ázsiai  fűszer, ízületi problémáknál nagyon hatékony
Kakukkfű : köhögés csillapító, gyomorjavító, görcsoldó, a halakhoz, lencséhez jól megy, de a gombával is nagyon szeretik egymást :)
Tárkony: Erdélyben kedvelik ezt a fűszert (tárkonyos raguleves), a telfölös ételekhez kitűnő, enyhíti a hasi görcsöket, idegnyugtató
Kardamom: mézeskalácsokhoz, kekszekhez, marcipánhoz szokták használni, ázsiai fűszer, tonizáló, szívizom erősítő, görcsoldó
Masala: indiai fűszerkeverék, több fajtája is létezik, nagyon egyedi íze van, tényleg érdemes kipróbálni!
Kint csak esikesikesik, gondoltam benn is csöpögök kicsit , George Michael Songs FromThe Last Century albummal:  https://www.youtube.com/watch?v=Ij3ba71gtrU&list=PL600A-gE_jGwlVD1D7Qv6VFBTrJZRGxBe

Fotó: SZERDA ZSÓFI
Őszi csípősfűszeres (3-4 személyre)
fél karfiol
40 dkg (1 kisebb) tök
50 dkg sütőtök
3 evőkanál lencse, vagy csicseriborsó
1 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 szál répa
fél  zellergumó és annak zöldje
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
1 kiskanál Erős Pista ,vagy Jóska :) (erős paprika krém)
csipet kurkuma
fél kiskanál curry
fél kiskanál masala , ha nincs, akkor rakjunk hozzá őrölt köményt , és- vagy több curryt
1 evőkanál citromlé
egy kiskanál só

Először mindent hámozzunk meg, mossunk meg, és vágjunk kockákra : a fokhagymát apróra, a többit közepesre, a répát karikákra, a karfiolt  pedig szedjük rózsáira. A hagymát kezdjük el az olajon pirítani, s közben adjuk hozzá a fűszereket (masala, curry, kurkuma) . Ha már a hagymával megdinszteljük a fűszereket, más íze lesz az ételnek, mint ha csak simán belefőzzük főztünkbe. Kevergessük, majd mikor "tükrösödik" a hagyma, adjuk hozzá a fokhagymát, az Erős PistátJóskát, a lencsét ( a csicseriborsóval finomabb, de akkor azt picit elő kell fözni, kb. 25 percet), és öntsük fel 3 dcl vízzel. Fedjük le. Főzzük 15 percig, majd adjuk hozzá  a répát, a zellert, és adjunk hozzá még 2,5 dcl vizet. Főzzük még 5 percig, s akkor zutty, bele a tököt, sütőtököt, karfiolt, és főzzük puhulásig lefedve, ami kb. 20-25 perc. Közben keverjük meg néha.  Mikor kész, húzzuk le a tűzről , adjuk hozzá a citromlevét, zeller zöldjét és a sót. Szójaszósz is mehet bele, akinek van otthon. Krumpli püré, rizs, bulgur, kuszkusz vagy kenyér (mmm, frissen sült kenyér) mehet mellé mint köret.
És végszóra egy vidámabb (vagy nem :p)  Dzsordzsi nóta, mint a mulatozások, bulik végén, párosromantikusan :)
https://www.youtube.com/watch?v=omsBhh8vA7c



2 megjegyzés:

  1. Kérnénk egy egyszerűbb receptet is! Olyan alkalmakra, amikor az embernek nincs túl sok ideje ott tartózkokodnia a konyhában - max. 25 perces időkorláttal. Hm? Lehet? :)

    VálaszTörlés
  2. Lehet , igyekszem :) Amúgy a levesek egyszerűek és a nasik is (cimkéknél találod őket , jobbról).

    VálaszTörlés