2015. március 2., hétfő

Jobbmintabolti zabpehelykeksz

fotók: Szerda Zsófi


Nnnnagyon jó zabpehelykeksz receptet találtam Anazar Konyhatündér blogján, meg kell osztanom veletek! Beszoktam vallani, ha úgy gondolom, hogy hááát, azért a bolti jobb, de ez nem az a recept, ez a jobb mint a bolti kategória:)  Fontos az is, hogy teljesekiőrlésű lisztből készül, és nincs benne margarin. Finom, omlós, és kekszszerű az állaga. Linkelem a receptet először, majd utána leírom azt a saját variációt, ami a nálam kisültek közül a legízletesebb lett.
Link: :) Zabpehelykeksz
Sokféle variációját kipróbáltam, mert azóta hogy először kisütöttem, sokszor eszembe jut az íze, megkívánom, s mivel egyszerű összedobni, s a sütés is kevés idő, hipphopp már sül is egy adag a konyhában, finom illatokat terjesztve a házikóban. Jó útravaló, vagy uzsi, vagy haverkáknak teadélutáni ripiropi, vagy romantikus pocaknövelő hétvégi nasi, na, vagyis romantikus hétvégére pocaknövelő nasi :D. Romcsipoci :D
Megcsináltam földimogyoró-mandula párossal, kókusszal kibővítve , mazsolával és sok fahéjjal, mogyoróval és tökmaggal... meg már nem is emlékszem még mivel...
Ez egy rövideb bejegyzés, egy jó nóta is elég jó lesz hozzá. Egy ideje erre táncikálok, mikor ripszropsz rophatnékom támad. Nemnemnem, nemtudok betelni vele. táncikálós, ripszropsznóta
Szalai Attila: Zabpehelykeksz
Nekem ez lett a legtutibb variáció:
(nem nagy adag, kb. 20, 25 kekszecske lett belőle)
100g teljeskiőrlésű búzaliszt
75 g zabpehely
fél teáskanál sütőpor
csipet szódabikarbóna
25g napraforgómag
25g dió
1 maroknyi vörösáfonya (brusnica)
1  kk vaníliás cukor
2 ev. barnacukor
fél kk fahéj
3 csipetnyi gyömbérpor
(és 3 csipetnyi kardamom, akinek van :)
100g kókuszzsír, vagy vaj (a zsiradék variációkról  majd a végén még írok)
csipet só
1 tojás

A lisztet összekeverem a sütőporral, szódabikarbónával, sóval, fahéjjal, gyömbérrel (kardamommal). A diót, napraforgót egy robotgépben durvára őrlöm. Mikor már darabos, hozzáadom a zabpelyhet, és a brusnicat (vörösáfonyát), és párat forgatok még a gépen. Szeretem ha a zabpehely nem lesz túl apró a kekszben, ezért nem őrlöm meg teljesen, csak épphogy picit összevagdalja a gép. Ha nincs aprítógépünk daráljuk le a magvakat, a zabpelyhet meg ha van, törjük össze mozsárban. De az sem baj, ha egészben megy bele. A vörösáfonya is mehet bele egészben, persze jobb amikor picit fel van aprítva. A dió, napraforgó, zabpehely, brusnica őrleményt hozzáadom a lisztes keverékhez. A cukrokat, a puha vajat (vagy kókuszzsírt,) és a tojást is hozzáadom, és kézzel jól összedolgozom a masszát. Fél órát hagyom pihenni. A sütőt bekapcsolom 175 fokra. Kinyújtom 1 cm vastagra a tésztát, és nagyobb  pogácsaszaggatóval kerek kekszecskéket szaggatok. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom őket, és 175 fokon arany színűre sütöm, 20- 30 perc alatt.

Ami a zsiradékot illeti, abban is kísérleteztem. Jó lett mindegyik, szóval:
csinálhatjátok csak vajjal,
vagy fele vaj, fele hidegen sajtolt napraforgóolaj (50g+50g).
A (nem hidegen sajtolt) kókuszzsírral is tökéletes lett, vagy lehet felezni azt is:
50g kókuszzsír, 50g vaj,
vagy fele kókuszzsír és fele hidegen sajtolt olaj, szintén jól sikerült.
Szóval lehet kombinálni, mint ahogy az egész kekszet, kakaósan, fügésen, mogyorósan, kókuszosan, csókosan, párosan, kinek mi a szimpatikusabb, vagy mi és ki van otthon a  hálószobában, konyhában.. :) :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése