2015. július 22., szerda

Rizsragu- egytálétel nyári melegben


most nem Szerda Zsófi fotók


Jó meleg van. :) Jöjjön egy régi melódia, pici tenger feeling a konyhába. 
 Egy egytál ételt készítettem, ami 25 perc alatt megfő. Fontos ez ilyen hőségben, főleg amikor nyári konyha nincs az udvarban, sem klíma a szobában. Teljes értékű tápláló étel, mert gabona és hüvelyes is van benne, viszont könnyen emészthető, hiszen csak növényi hozzávalók vannak benne. Mostanában sűrűn sűrítek, krémesítek növényi tejjel ragukat, leveseket, egytálételeket. Reggel beáztatok egy maroknyi szezámot, mákot, diót vagy mandulát, s ebédre már turmixolom is  1 dcl vízzel, s löttyintem pl. a krémlevesbe. Ha gabonából készítem, akkor már éjjel áztatok. Fontos hogy az áztató vizet mindig öntsük le, s új, tiszta vízben turmixoljuk a magvakat. Ezeket a növényi tejeket könnyebb emészteni mint a tejterméket, tejfölt, tejszínt. Ráadásul egyik-másik sok kálciumot is tartalmaz.

Hozzávalók 2 személyre:
16 dkg barna rizs
kisebb maréknyi mogyoró, vagy dió, vagy mandula (4dkg)
1 kk hidegen sajtolt olívaolaj
fél paprika
20 dkg zöldbab
1 közepes répa
1 kisebb zellergumó
1 kisebb paradicsom
1 kk curry
bors
fél kk szárított tárkony
fél csokor kapor
fél csokor zöldségzöldje, vagy zellerzöldje

 (citrom leve)

Reggel a rizst és a csonthéjast beáztatom, külön -külön persze (én eddig mogyoróval és dióval próbáltam, dióval picit finomabb volt). 5 órát áztattam őket kb.
Délben aztán  a zöldbabot összevágom 2-3 cm hosszúakra. A répát felkarikázom, a parikát, zellergumót, paradicsomot felkockázom.  A rizsről leöntöm az áztató vizet. Az olívaolajat felhevítem egy edényben, majd hozzáadom a  paprikát. Pár percet kevergetve dinsztelem, majd hozzáadom a curryt és még fél percet kevergetem azzal is. Ezután hozzáadom a zöldbabot, répát, zellergumót, paradicsomot, és a rizst. Megborsozom picit (én tarka borsot szoktam használni). Felöntöm fél liter vízzel. Lefedem, s a forrástól kezdve 20 percet főzöm közepes lángon. Közben felaprózom a zöldségzöldjét és a kaprot. Az áztató vizet leöntöm a magvakról, majd 1 dcl vízben kibotmixerelem, turmixolom. Nem baj ha darabos marad picit, finom lesz az ételben ha ráharapunk az apró diódarabokra. A 20 perc letelte után lekapcsolom a  főzőlapot. Hozzáadom a maradék fűszereket ( kapor, zöldségzöldje, tárkony), és a  csonthéjasból készített tejet is. Megkeverem, és még  5 percet rajtahagyom a főzőlapon. Majd félrehúzom  az edényt, sózom, kóstolom. Lefedve10 percet állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek. Aki szereti a savanykást ízt, rakjon bele pici citrom levét is. Salátával lehet falatozni.
És még egy déli régi nótaplaylist, voooolare, cantareeee, oooo. (nem a Gipsyktől).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése