Fotó: SZERDA ZSÓFIA |
És mivel jött a Szerda ZSalfi, és mindent lefotózott, (hogy aztán mindent felfaljunk, vééégre ) most azt sem tudom melyik recepttel kezdjem.
Legyen a leves, ez a gyönyörű narancsszínű lé. Jó érzés ilyen szép színt kanalászni.
Elolvastam egyébként pár cikket a sütőtökről, nem gondoltam volna , de: rengeteg hasznos dolog van benne, ezáltal soksok betegség megelőzésére, és gyógyítására szolgál. Nem is tudom hol kezdjem, ez most egyszerű felsorolás lesz, de akit érdekel, nézzetek utána, fantasztikus mennyire sokrétű ez a táplálék!
Rákmelegelőző : sok C-vitamin van benne, a mag olajában pedig rengeteg E-vitamin
Vértisztító, méregtelenítő : sok benne a kálium
Hangulat és emlékezet javító : van benne tiamin
Szépíti a bőrt
Csökkenti az allergiás tüsszögést, és az asztmás rohamokat
A szürkületi vakságot is csökkenti, és javítja a látást
Kalóriatartalma alacsony
Melegíti a szervezetet, megfázáskor is hasznos tud lenni, és tüdőgyulladásnál is
Tisztítja a belet
Serkenti a májat
Fotó: SZERDA ZSÓFI |
Hozzávalók 3-4 személyre:
80 dkg sütőtök
1 nagy vöröshagyma
bármilyen hidegen sajtolt olaj
és jó ha van tökmag olaj is a háznál, másfél evőkanálnyi kell belőle (nekem nem volt :D, de a repceolajjal is jó lett)
2 evőkanál kókuszreszelék
2 csipetnyi kurkuma ( indiai fűszer, a bioboltokban található, és nagyobb bevásárklóközpontokban is, nagyon szép sárga színt ad)
só
esetleg szójaszósz is, 1 evőkanálnyi
tökmag, lehet nyers és pörkölt is
3 kiskanál citromlé
A hagymát és a tököt megtisztitjuk. A hagymát kockákra vágjuk, és felrakjuk egy magas falú edényben , pici hidegen sajtolt olajjal dinsztelni, és rögtön hozzáadjuk a kurkumát is. A tököt belsejétöl megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk , nem fontos túl apróra. Mikor a hagyma már puha, hozzáadjuk a tököt, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Hagyjuk felforrni, forraljuk 3-4 percet, utána kapcsoljuk el a tüzet alatta, adjuk hozá a kókuszt , s hagyjuk a "karikán" (főzőlapon) még 15 percet. Utána ízesítjük: sózzuk, belerakjuk a szójaszószt, citromlevet, a tökmagolajat és kiturmoxoljuk, vagy botmixereljük. Megkóstoljuk, s ha még hagy maga után kívánni valót, bátran ízesítjük . Mikor tányérokba szedtük, szórjunk rá tökmagot.
Narancsszinü szép napot!
FOTÓ : SZERDA ZSÓFIA |
Ui: Kóstoljátok meg nyersen a sütőtököt! Isteni !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése