2015. január 30., péntek

TÉLI HAJDINÁSTÁL

A hajdina nem örvend nagy népszerűségnek felénk, viszont  már  megtalálható a bioboltokban és nagyobb bevásárlóközpontokban is. Szeretném pár sorral népszerűsíteni, sok- sok jót elmondani róla. Zimankós, fagyos időjárás van, és a  hajdina rendelkezik a legtöbb meleg energiával a gabonák közül. Fűtsük be vele testünket, lelkünket. Egyébként a régi magyar konyha ismerte, kedvelte, szerette, használta. A búza, kukorica, rozs , zab mellett ez is egy közkedvelt gabona volt, illetve: " Szigorúan véve a hajdina nem is gabonaféle, a növénytani rendszer szerint valójában a sóskafélék családjába tartozik, de felhasználhatóságát tekintve nagyobb hasonlóságot mutat a többi gabonával, ezért szokták így emlegetni. " olvastam róla.
Fotók: http://szerdazsofi.net/

Már a Melegítő krémleves receptjénél is említettem a hajdina melegítő hatását.. Ha folyik az orr, megfáztunk, felfáztunk, nagyon jótékonyan hat, együnk belőle olyankor többet.
 ( Közben Estas Tonne szól nálam, érzéki, szép dallamokkal.)
Nagyon könnyen emészthető (az Estas Tonne muzsikája, és a hajdina is :). Sok a B- vitamin tartalma, jó az idegekre( az Estas Tonne is:)
- P- vitamint tartalmaz , viszeres, vénás problémákkal küzdőknek ajánlatos nap mint nap fogyasztani
- gátolja a vérrög képződést.
- cukorbetegek is fogyaszthatják
- glutént sem taralmaz, úgyhogy lisztérzékenyek is beiktathatják étrendjükbe
 - reumások, vesebetegek szintén hajrá a hajdinával
- székrekedéskor is segít
 - sok- sok vitamint, ásványi anyagot , esszenciális aminosavat , keményítöt, fehérjét tartalmaz

Ha sikerült kis kedvet csinálni hozzá, van egy-két tippem is hogyan lehet használni. Nagyon finom kását lehet belőle készíteni. Tegyük fel kétszeres mennyiségű vizbe főlni 20 percig, rakjunk hozzá fahéjat, mazsolát, diót-mogyorót, és mikor picit kihült, mézet. Ha levest főzünk, dobjunk bele pici hajdinát is (20-25 perc alatt fől meg). Lehet köretként enni, mint a rizst. Lisztjeből  kenyeret lehet sütni. (Finom hajdinás kenyér). Szóval bánjunk úgy vele mint a rizzsel például. Számomra jól harmonizál a majorannával, köménnyel, curryvel, tárkonnyal.
A következő hajdinás egytálat egy makrobiotikus recept ihlette.
Hozzávalók bő 2 személyre:
(a csésze 2,5 dcl-es)
                                                           
1 csésze hajdina
20 dkg kelbimbó
1 szál nagyobb répa
1 nagy vöröshagyma
2 közepes gerezd fokhagyma
1 kefír (1,8 dcl)
1 kk curry
1 kk majoranna
fél kk kurkuma
csipet szerecsendió
1 kk tárkony
negyed kk őrölt kömény
1 ev hidegen sajtolt olaj
 egy kk só (aki sósabban eszik, annak púpossal)
4 ev. pörkölt kikiriki (földimogyoró)

A hajdinat megmossuk, felöntjük vízzel, és beáztatjuk 2 órára.  Közben a kelbimbót is megmossuk, külső leveleit leszedjük, és félbe vágjuk őket. A répát is megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A hagymákat úgyszintén mossuk, pucoljuk, kis kockára vágjuk. Ha letelt az idő, a hajdináról leöntjük az áztató vizet. A vöröshagymát megpirítjuk az olajon, utolsó percben hozzáadjuk a fűszereket (kurkuma, curry, szerecsendió, kömény, majoranna, tárkony). Egy percet piritjuk a fűszerekkel, kevergetve folyamatosan. Majd hozzáadjuk a répát, és a hajdinát, és felöntjük 2 csésze vízzel. A forrástól kezdve 10 percig főzzük (kevergessük meg időnként), utána hozzáadjuk a kelbimbót is, és még 5 percet tovább főzzük.
 Eközben a kefirt a fokhagymával és a sóval kiturmixoljuk, botmixereljük.
Az 5 perc  leteltével levesszük az ételt a főzőlapról, hozzáadjuk a pörkölt kikirikit, és a fokhagymás kefirt, keverjük, kóstoljuk, sózunk ha nem elég, és nyamm, friss cékla és édeskömény gumó salátával fogyasztjuk.
Ha nem áztatjuk be a hajdinát , akkor a főzési ideje 20- 25 perc. A kelbimbót felcserélhetjük kelkáposztára is, akkor annak leveleit vágjuk a teljesség igénye nélkül kockákra, téglalapokra, romboidokra... :)
karikatúra: SZALAI ATTILA (https://www.facebook.com/cartoonszalai?fref=ts)

És ismét picit a balatoni Everness fesztivál (tudatosság fesztiválja) emlékeiből: a Szerda Zsófi barátnémnak megigértem, hogy átadok egy puszit az ott táborozó és fellépő Estas Tonnenek. Amúgy nem lett volna bátorságom hozzá, de hát neki, aki ilyen soksok szép fotót csinál a kajákról, muszáj volt összeszednem magam, és odamenni hozzá. Kérdeztem tőle, adhatok-e egy puszit, mert a barátnőmnek megigértem, (haha, jó kifogás), és ő pedig nagyon közvetlen, és kedves volt, mondta, óóó, csak egyet? Hát akkor már gyorsan adtam neki még egyet:) A haja nagyon puha, selymes, üzenem a lányoknak :) Amiért elmeséltem, hogy jó volt látni ott a fesztiválon, hogy amit ő képvisel a zenében és a szinpadon, azt éli az életben is. Egyszóval nem zsákbamacskát árul. Hiteles. Számomra mindig csodálatos érzés amikor kiderül akire felnézek, hiteles ember.
Legyen a múzsátok Estas Tonne a főzésnél.
Jó fakanálforgatást!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése