Tudom, már elmúlt az idei böjti időszak, de még belehet iktatni egy tavaszi tisztítókúrát, szóval én arra buzdítanálak benneteket( aki még nem böjtölt sosem) próbáljátok ki a húsmentességet, egy picit. Két hétre, három hétre. Akár tisztulásként, akár böjtként, akár kiváncsiságból: rád milyen hatással lesz az, ha nem eszel húst. Amit ajánlanék hozzá, hogy ne a tejtermékek fogyasztását növeljétek meg, hanem inkább egyetek több gabonát, és hüvelyest. Ezekkel jól lehet pótolni a fehérjét. És persze sok- sok zöldséget, hiszen itt a tavasz, fűfavirág nyílik, éled, töltekezzünk mi is ezzel az új élettelteli zöld, friss energiákkal, az ételen keresztül is.
És épp a böjti témához fűződik: itt a medvehagyma időszak, és ezekről a fokhagymaízű levélkékről tudni kell, hogy erősen tisztítják a szervezetet: ólommentesítenek, tisztítják a vért, a veséket és a gyomrot. Sok bennük a C-vitamin, baktérium- és vírusölők, csökkentik a magas vérnyomást. Frissen a legjobb fogyasztani őket.
A barnarizs kontra fehér rizs témáról ebben a bejegyzésben írtam. A fehér rizst azért hántolják meg, mert így tovább eláll. Abből nekünk nem sok hasznunk van, viszont a barnarizsnek sokkal magasabb a tápértéke, ez viszont már sokat számít nekünk, szervezetünknek, jókedvünknek:).
Zene: Debussytől egy kedvenc (kis szvitt)
Rizotto 4 személyre:
30 dkg barnarizs
kevéske (kb 3 dkg) ghí vagy vaj
4 szál újhagyma
1 közepes sárgarépa
1 szál zellergyökér vagy pasternák
másfél kk szárított kakukkfű
fél kk tárkony
1 kk curry
negyed kk gyömbérpor
negyed kk őrölt koriander
50 dkg gomba
20 dkg spenót
1 csokor medvehagyma
15- 20 szem (10dkg) olajbogyó (aki nem szereti, rakhat helyette savanyú uborkát)
másfél kk só2 ev napraforgómag
Elkészítése:
A rizst beáztatjuk két órára. Közben megpucoljuk az újhagymát, répát és a zellert, megmossuk és karikákra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük a vajat, és hozzáadjuk az újhagymát. Pár percig pirítjuk. Közben a rizsről leöntjük az áztató vizet, és a zöldségekkel együtt hozzáadjuk a hagymához. Felöntjük 5 dcl (új) vízzel. Fűszerezzük is ( curry, gyömbér, koriander, tárkony, kakukkfű). Lefedjük, és a forrástól kezdve 15 percig főzzük. Ez idő alatt megtisztítjuk a gombát, félbevágjuk és felkarikázzuk (félkarikázzuk). A 15 perc letelte után hozzáadjuk a rizshez a gombát is, és főzzük még 10 percig. Közben megmossuk a medvehagymát és a spenótot. Összevágjuk őket, nem muszáj vékonyra. Az olajbogyót is felkarikázzuk. Mindhármat hozzáadjuk a gombás rizshez, és főzzük még 5 percet. ( h esetleg már túl sűrű, a rizsünk, adjunk hozzá még 1 dcl vizet). Közben megpirítjuk a napraforgómagot egy külön edényben. Az 5 perc leteltével lehúzzuk a főzőlapról főztünket, és hozzáadjuk a napraforgót és a sót. Jól megkeverjük, kóstoljuk, sózzunk is még, ha kell . Hagyjuk állni még 5-10 percet.
És voálá, 40 perc alatt kész is a
husimentes böjti ebéd:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése