2015. június 11., csütörtök

GYümölcsöspite kettő- teljes kiőrlésű lisztből, hidegen sajtolt olajjal

FOTÓK: Szerda Zsófi


Zene:  Buena Vista live .    
Szeretem őket. Egyszerű és letisztult zene (zenekar), semmi csiricsári, túldíszítés, semmi felesleg, csak a lényeg. Nemes egyszerűség, tiszta hangzás. Így jellemezném őket. Hát igen, nem egy-két éve muzsikálnak együtt a bácsik, ott a messzi, napsütötte Kubában. Jah, és nézzetek is bele a videóba, nagyon szépen táncolnak egy-két nótánál a bácsik, nénik.
Na és akor a receptről: egy párszor ki kellett sütnöm ezt a pitét, míg végre ezzel, amit épp most vettem ki a sütőből, megvagyok elégedve. 
Az is igaz, hogy van már egy gyümölcsös pite a blogon, de az picit macerásabb, viszont finomabb is, krémesebb.  Hát igen, a finomabb, jobb dolgokért sokszor jobban meg is kell dolgozni. A konyhában is az élet törvényszerűségei érvényesek, csak kicsiben. Nem akkora a tét. Mert egy-egy nemsikerült piskótát, miután levontam a tanúlságot, hogy mit rontottam el, nyugodtan kidobhatom a sütőből egyenest a kukába :) :) Az emberi kapcsolatokban ez már nem működik ilyen egyszerűen :), azokért is (ha szeretnénk hogy jól működjön), jól meg kell dolgozni, mint a finom, krémes pitéért. :) . Jó megfigyelni, ahogy a választott szakma, hobbi is tanít sokmindenre, csak nincs mindig akkora súlya. De a tanúlságot le lehet vonni belőlük, s lehet asszociálni  vele a komolyabb dolgokra. 
 Na de a sütinél maradva, szóval a pite, ez egy könnyebb pite, és teljes kiőrlésű lisztből készül, hidegen sajtolt olajjal. A sütiknél általában hidegen sajtolt napraforgóolajat használok, olyant, aminek nem erőteljes az íze (azt hiszem azért érződik ezeknek kevésbé az íze, mert a magvacskákat előtte megfosztják a vékony,kis héjuktól, de most itt szavamon foghattok:). Amúgy a repce-, a kókusz-, és az olívaolaj is jó.
A banán és a lenmag jó tojás helyettesítő. Az mellett a banán persze édesít is.
Hozzávalók:
(a mélyebb falú tepsim mérete: 36x20 cm)                                  

8 ev kanál, vagyis 13-15 dkg barnacukor , kinek hogy könyebb (én sötétbarna nádcukrot használtam)
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tasak sütőpor
2 csipet szódabikarbóna
1 csipet só
1 banán
2,5 dcl tej, vagy növényi tej
1 dcl hidegen sajtolt olaj
2 kk fahéj
1ev citromleve
1 vaníliás cukor
2 ev őrölt lenmag (kavédarálón meglehet őrölni a lenmagot)
 35-40 dkg megtisztított, kimagozott, leszárazott gyümölcs: eper, cseresznye,  meggy, barack stb..


Az őrölt lenmagot áztassuk be  6 evőkanál vízbe (annyiba, hogy épp ellepje a víz).
Tisztítsuk és mossuk meg a gyümölcsünket. Ha eperről, barackról van szó vágjuk félbe, természetesen ha meggyről, cseresznyéről, szárazzuk le, magozzuk ki. Az a jó, ha finom, érett, lédús a gyümölcs.
Kapcsoljuk be a sütőt 175 fokra.
Foszfát mentes sütőport lehet venni nálunk is Vajdaságban, a Dm-ben (Drogerie Markt), az illatszer boltban. Jó kis biopolcuk van, lehet találni több mindent, ami a bioboltokban (még) nincs. 
A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót keverjük össze egy tálban. Egy másikban keverjük el a  cukrokat, a lenmagot, az olajat, a tejet (én rizstejet használtam), a fahéjat, a citromlevét. A banánt jól törjük össze villával. Adjuk hozzá a tejes cucchoz. Keverjük össze jól,  fakanállal. Majd az egészet adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Szintén keverjük jól el.
A tepsinket béleljük ki sütőpapírral (de ki is lehet olajozni). Öntsük bele a masszát , és a tetejére rakjuk a gyümölcsöt szépen sorjában, és nyomkodjuk bele picit. Sutty be a sütőbe, és sütjük 40 percig. Kapcsoljuk ki a sütőt, s hagyjuk még 5 percet  benn. Mielőtt kivesszük, csináljunk fogpiszkáló próbát. Ha ragadna rá a tészta, akkor rakjuk még vissza egy 5 percre. És kéész, lehet hammhamm eszegetni, vagy várni hogy kihüljön. Mi itthon raktunk rá egy -egy szeletre napraforgókrémet, máskor meg szezámmag krémet, hát finomfinom, csak úgy kiadósabb , nől tőle jobban a poci, popsi, combi...
Szombaton ismét Szabad Szombat a Népkörben, 10-14 ig. Lesz a szokásos biozöldségpiac, suskások, kézművesek, egészséges étkek , filmezés, és beszélgetés a szabadabb oktatásról. Én is ott Szalszázok majd egyik standon, nem a strandon, (heh, jó lenne legközelebb ott szervezni:) viszont  (reméljük) olyan napsütésben, mint a kubai bácsik :). Szóval jertek, pár szót váltani, recepteket s az élet nagy - és kis dolgait  kibeszélni.
Pusszantás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése