2015. június 1., hétfő

Nyáreleji kölespite


A kölesről bővebben:
- gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják
- az egészséges táplálkozás főleg lúgos ételekből áll, a köles lúgosít
- diétázóknak kiváló: magas a rosttartalma, alacsony a kalória tartalma
-  jelentősen tartalmaz magnéziumot (ajanlott migréneseknek ez miatt)
- B-vitamint forrás
- kiváló antioxidáns
- emeli a jó koleszterin szintet, és csökkenti a "rosszat"
- prebiotikus hatása van, segíti az emésztést
- jó minőségű fehérje forrás: fogyasztása ezért nagyon ajánlott vegetáriánusoknak is
- magas a kovasav tartalma, tehát szépíti a hajat, körmöket
- és nem utolsó sorban hangulat javító: segíti a szerotonin termelődését: ha szomorkásak vagyunk, vagy hajlmasokat vagyunk a depresszióra, fogyasztjunk belőle (a depresszió ellen egyébként a barna rizs is nagyon jót tesz)
Fotók: Szerda Zsófi
 Szerbül "proso" a neve. És bioboltokba, nagyobb  üzletekben lehet venni.

Kölespite  4-5 személyre:
(a csésze mérete 3 dcl)
1 csésze (azaz 3 dcl)  köles
30 dkg friss túró
20 dkg spenót
4 közepes répa
1 közepes karalábé
1 közepes vöröshagyma
1 pohár  joghurt, vagy kefír (1,8 dcl)
1 ev szárított bazsalikom, vagy 2-3 ev friss
1 ev szárított tárkony
1 kk curry
fél kk kurkuma (ha nincs kihagyható, rakjunk helyette több curryt, vagy más fűszert)
1 kk só
hidegen sajtolt olaj
4 evőkanál napraforgómag

A kölest beáztatjuk egy órára. A zöldségeket( hagyma, répa, karalábé) a spenóton kívül megtisztítjuk, megmossuk, és karikákra, kockákra vágjuk.  Egy óra múltán a kölesről leöntjük az áztató vizet. A hagymát egy nagyobb lábasban hidegen sajtolt olajon (én napraforgót használtam) picit megpirítjuk,  majd hozzáadjuk  a bazsalikomot (ha friss a bazsalikom, akkor azt később rakjuk bele, a túróval együtt), a tárkonyt a kölest és a többi zöldséget. Felöntjük 3 csésze vízzel. Lefedve, a forrástól kezdve 10 percig főzzük. Néha megkevergetjük. A sütőt bekacsoljuk 150-es fokozatra. Közben a spenótot is megmossuk, vastag szárait eltávolítjuk, és széltében vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban a túrót picit összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot vagy kefírt, a spenótot, a  maradék fűszereket ( curry, kurkuma), és a sót. Amikor megfőtt a köleses zöldség, levesszük a főzőlapról. Hozzákeverjük a túrós masszát. Megkóstoljuk elég sós-e, mert itt még lehet segíteni rajta, ha sótlannak találjuk. Egy mélyebb jénait, vagy magasabb falú tepsit kiolajozunk, beleöntjük a kölespiténket, és tetejét megszórjuk napraforgómaggal, de szezámmaggal, tökmaggal is lehet. 15 percig sütjük. Kivesszük, felszeleteljük, és salátával kínáljuk, de igazából magában is megállja a helyét. Amikor picit kihül jobban összeáll, és jobban lehet szeletelni, viszont szerintem melegen finomabb.
Megcsináltam kaprosan is ugyanezt, tehát spenót helyett 1 nagy csokor kaprot raktam bele.
Ezt a pitét igazából bármilyen zöldségből el lehet készíteni. Ami fontos az egészségnek, hogy nálunk is megteremjen, és szezonja is legyen annak a zöldségnek. Tehát télen és tavasszal lehet répa, kelkáposzta, kelbimbó, vöröshagyma, fokhagyma, pasternák, spenót, stb... Nyáron és ősszel már nagyobb a választék: nagyon finom például a brokkolis- karfiolos, vagy a tökös - kapros variáció. A kaporról jut eszembe, hogy fűszereket is lehet ízlés szerint variálni, főleg ha nyáron van friss zöldfűszerünk. Ami a lényeg, hogy vörös- vagy póréhagyma, és curry mindig menjen bele.
Hamm, jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése