2014. április 3., csütörtök

CSAPATI- indiai lapos kenyérke


Amikor meleg vacsorára vágyom, de nincs kedvem főzőcskézni, vagy amikor nincs otthon kenyér és zárva a közeli bolt és pékség, vagy csupán egy finom uzsonnát szeretnék, csapatit készítek :
A csésze nagysága nem fontos, az arányok legyenek meg.
2 csésze teljes kiőrlésü búzaliszt,vagy tönköly liszt (speltino brasno)
fél csésze víz, ha nem áll össze, vagy túl kemény, akkor öntsünk hozzá még egy picit

egy csipet só
1-2 evőkanál szezámmag ,vagy napraforgómag, lenmag is lehet

Az alapanyagokat összekeverjük, összegyúrjuk ( ha egy mód van rá,ne műanyag edényben), gömb alakot formálunk belőle, utána vizes konyharuhával letakarjuk , és állni hagyjuk 2 órán át a recept szerint, de bevallom nekem volt hogy félórát állt . Úgy is fincsi lett, na jóóóó, persze hogy jobb amikor szépen előre meggyúrjuk, és hagyjuk összeérni a dolgokat.Türelem rózsát terem (de egyebet nem :D :D ) Viccet félre, szóval miután állt, golyókat szakítunk belőle, és lisztezett felületen nyújtófával nagyobb tenyérnyire szétnyújtjuk őket ( 2-3 milliméter vastagra). Serpenyőben olajat forrósítunk és mindkét oldalát aranybarnára sütjük a csapatinak.
Az indiaiak ezzel mártogatják különböző zöldséges , szószos ételeiket. Főzelékek mellé is finom. De volt hogy csak fokhagymával bedörzsöltem , és még forrón megkentem vajjal, pici sót rá.. .Nyamm, az nagyon fincsi volt. Lehet rá lekvárt is kenni, vagy mézet csurgatni kis diót rászórni. Mmmm....na ugye ugye, megéheztünk pici csapatira :)  :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése