2014. augusztus 8., péntek

ANGIPALACSINTA -avagy a szerb és a magyar gasztronómia találkozása

Fotó : ALBERT ÁGNES
.. vagyis, amikor a szerb gibanyica és a magyar túrórudi puszibaráttá melegedik a konyhában...
Egy szép ,csillagos, nyári éjszakán a nagy forgatagban az Ördögkatlan fesztiválon suhantunk a Hildával(Csilla kocsija), egyik programtól a másik koncertig Csilluskával, Zsalfiával és Kingivel ... Egyszer csak belebotlottunk egy rétesrestibe. De nem ám akármilyenbe, nem túlzok, legalább 12 fajta sorakozott a polcukon.A snassz almás , meggyestől kezdve a krumplis -kolbászoson és a csokis- túróson keresztül a gesztenyés- szedresig ...( nyálcsorgatás beindult)
Huuu, gondoltam, lesz nemulass a konyhában , csak hazaérjek!

A barátom meglepiszülinapjára kisült az elsö adag, jól is sikerült, nevet is kapott: Angi palacsinta. A palacsintához igazából annyi köze van mint a kiselefántnak( vagy nekem:) ) a matematikához, a lényeg, hogy a réteslap amit használtam integrális hajdina lisztből készült, ami vastagabbá sül, ezért kelt olyan hatást, mintha palacsintaból lenne készítve. Sok helyen láttam már a polcokon, Rodic, 024, Trgopromet.... A rétestésztáknál kell keresni és van a "seljacki " és a hajdinás réteslapcsomag, mindekettő jó . És temészetesen a teljesen egyszerű réteslap is megteszi, de sokkal finomabb ezzel a teljeskiőrlésűvel..
A recept:

1 csomag ( 50 dkg)  hajdinás vagy teljeskiőrlésü búza réteslap (utóbbi teljes kiőrlésü búzalisztböl készül)                                                                    
fotó: ALBERT ÁGNES

fél kiló túró
1 vaníliás cukor
1 tejföl
1 dcl ásványvíz
1 dcl hidegensajtolt olívaolaj
1 dcl joghurt

2 dcl tej
2 tojás
késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi só
4 evőkanál méz, jó púposan, ha folyékony a méz akkor 8 evőkanállal
15-20 dkg étcsoki
40 dkg meggy ,vagy málna, vagy földieper, de sárgabarackkal is finom

( Megcsináltam a "bio" verzióját is, tojás és tej nélkül,vízzel és joghurttal, ki hinné, finom lett ,de tényleg! Kísérletezni lehet . )

Úgy készítem mint a gibanicát: nagy edényben a túrót összetöröm villával, hozzáadom a tojást, tejfölt, mézet,vaníliás cukrot,csipet sót és a szódabikarbónát villával tovább összedolgozom ,majd a joghurt , olaj ,tej és víz is mehet a "paksamétába" ,fakanállal öszekeverem .Megkóstolom, ha nem elég édes adok hozzá még mézet- barnacukrot. A lernit bekapcsolom 180 fokra.
Egy magasfalú tepsit, vagy jénait kiolajozok ( 36x 22 cm az én tepsim), kibélelem 1 és még egy fél réteslappal, a lényeg, hogy a szélei kilógjanak picit a tepsiböl. A többi tésztából nagyobb darabokat csípek, jól megmártom az előbb elkészített túrós keverékben, és a tepsibe rakom, úgy, csomóban, szépen lazán egymás mellé, hogy kitöltse a tepsit . Mikor a fele réteslapot elhasználom, jöhet a csokiiiiiiii, összetöröm még a csomagolásában kockáira, és elegyengetem a tésztán ,hogy mindenfelé jusson, ugyanígy a gyümölcsöt is. Majd a többi réteslapot is belemártogatom a túrós cuccba, s belevele a tepsibe, szépen sorban. Mikor már csak 1 lap maradt, a maradék túrókrémet beleöntjük a tepsibe, a kimaradt széleket behajtjuk, és az utolsó lappal
befedjük a sütinket, megkenjük pici olajjal a tetejét, és sutty, be a sütőbe 45 percet. Melegen jajdefinom, ahogy a csoki még folyik benne, mmm, kine hagyjátok! Hidegen meg szépen lehet szelni, mint a tortát .

Azért szeretem ezt a receptet, mert nekem olyan " vajdaságias" .Keveredik. Mint mi itt. Szeretem ezt a sokszínűséget nálunk , a Dobardant,a Jónapotot, a melegséget és közvetlenséget ami az emberekből árad. Ahogy összekeveredett a kultúra , temperamentum, és az eredmény mi , akik itt élnek. Mindennek megvan a maga árnyoldala persze, mint ahogy ennek is, de a jóra sokkal jobb érzés odafigyelni és látni, átérezni. Hát ,kicsit szentimentálisra sikeredett a vége, de egyefene, nembánom!
Közben lehet Felixet hallgatni:
http://www.youtube.com/watch?v=Xz3SvkwiSJw&list=PL04B9216CA12A19C3&index=2

http://www.youtube.com/watch?v=Fde4fME3yPU&list=PL04B9216CA12A19C3


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése