2014. november 6., csütörtök

KRÉMESKÉK

fotó: SZERDA ZSÓFI
 Vaj vagy margarin? Mostanában többször lehet találkozni ezzel a vitatémával az interneten.Van aki a margarinra esküszik, van aki a vajra. Úgy érzem sikerült egy reális cikket találnom a témáról: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/13853/margarin-es-a-vaj . A lényege röviden, hogy a vaj előállítása természetesebb, viszont több benne a telített zsírsav, ami számunkra és a koleszterin szintünk számára nem a legjobb hír. A margarinban viszont transzzsírsav található. Illetve a cikkből idézek : "ma már léteznek olyan margarinok is, melyeket egyáltalán nem hidrogéneznek- főleg drágább árfekvésben".
Én személy szerint ritkán használom egyiket és másikat is. Helyette nagyon megkedveltem a hidegen sajtolt olajos kenyeret, és a zöldségekből, hüvelyesekből készített házi krémeket. Ezekkel  kenyérre lehet kenni az egészséget (és engem is).
A zene nem maradhat el : Nina Simone, nagy kedvenc :)  https://www.youtube.com/watch?v=zTFhADgKxi0
Leírok 3 ötletet, egy olajosat, egy zöldségeset, egy hüvelyeset:

OLÍVAOLAJOS- FOKHAGYMÁS
Hidegen sajtolt olívaolajhoz hozzáadok apróra vágott fokhagymát, pici citromlevet, sót, és pici vizet, jól összekeverem, és belemártom a friss, vagy pírítós kenyeret. Zöldséget, vagy savanyúságot lehet kínálni hozzá.
Ha kifőzünk hozzá tésztát, és vele együtt valamilyen zöldséget, meglocsoljuk a fent elkészített  olajjal, rászórunk egy kis vagdalt diót, máris kész egy könnyed tésztás ebédke.

SÜTŐTÖK KRÉM
( mert a sütőtökből sosem elég)
Habkönnyű krémecske
fotó: SZERDA ZSÓFI
Hozzavalók:
30 dkg sütőtök
1 közepes fej hagyma
1 nagy piros paprika
2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
1 kiskanál citromlé

Ebből nekem 40 dkg krém jött ki, ami nem egy nagy adag.A hűtőben kb. 4-5 napig eláll. A hagymát és a paprikát kockákra vágom, és 1 evőkanál hidegen sajtolt olajon megpirítom puhára. Néha megkeverem, s közben a  sütőtököt meghámozom és összevágom kockára( nem árt hozzá egy balta és egy fűrész :D :D , de kisebb-nagyobb erőfeszítéssel egy zumbás-jógás karizom (Angi karizma ;) is megteszi). Szóval felkockázom, és hozzáadom a hagymához és paprikához. Felöntöm 1,5 -2 dcl vízzel. Puhára főzöm a tököt(kb 15-20 perc alatt). Mikor kész, leöntöm róla a vizet , és belerakom egy magasfalú edénybe , vagy a  turmixgépbe. Hozzáadom a citromot, maradék olajat, sót (izlés szerint, kezdjük kevéssel, és utána még mindig lehet sózni). Kiturmixolom, botmixerelem. Kóstolom, és kész, csókolom. (kézcsókolom :) )
Szintén pirítósra, pogácsára, kenyérre finom, és főtt tésztára is tehetjük.

MUNGÓ BAB KRÉM

A mungó bab nagyon ízletes, apró szemü, zöld színű bab. Afrikából és Ázsiából érkezik, de Európában is termesztik, méghozzá  a Balkánon :) Drágább mint az errefelé elterjedtebb babok, de megéri kipróbálni, nálam szerelem volt az első főzésre. Nagyon finom és különleges íze van! Nálunk is lehet venni a bioboltokban. Használjuk úgy mint a babot (levesnek, köretnek, salátának stb..)
Ez szintén kisebb adag:
fotó: SZERDA ZSÓFIA
15 dkg mungó bab
1 babérlevél
1 gerezd fokhagyma (közepes)
negyed kiskanál curry
negyed kiskanál kakukkfű
2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
1 kiskanál kapor
só ízlés szerint
A babot felöntöm bő vízzel, belerakom a babérlevelet, és puhára főzöm (kb. 30 perc alatt). Mikor megfőtt, leöntöm róla a vizet,  és belerakom a turmixgépbe, vagy magas falú edénybe. Hozzáadom  a megtisztított, felkarikázott fokhagymát, az olajat,és a többi fűszert. Sózom ízlés szerint, és mehet a turmixolás. Kóstolom, és kész.

Sok mindenből lehet krémet csinálni (lencse, vörösbab, hagyma, csiscseriborsó, és természetesen a paprikából és a padlizsánból, amik már klasszikusok :) ) Egyszóval HAJRÁ és elő a fantáziával. Az a jó benne, hogy bátran lehet kísérletezni, mert kiturmixoljuk, és addig kóstolgatjuk, addig ízesítjük,fűszerezzük, míg jó lesz (vagy teljesen rossz :D, velem egyszer megesett ).
Ezekkel a fentiekkel szerettem volna egy kis ízelítőt, és ihletet adni- krémes múzsacsókot  röppinteni a konyhátokba, kedves olvasók. :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése