2014. november 14., péntek

HIPPHOPP EBÉD- gyors brokkoli

fotó: SZERDA ZSÓFI
Nemrég volt egy kérés, ezért  igyekeztem gyorsan megírni egy gyors receptet :).
A recept brokkolis, így jöjjön pár infó a brokkoliról. Most hogy írom a blog bejegyzéseket, és mindig utána nézek annak, hogy a főztöm milyen értékes kincseket rejteget magában, újból, és újból rádöbbenek, mennyi mindent kaptunk a természettől! Csodás! Fűben-fában orvosság. Éljünk ezzel, együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, magvat, gabonát (majdnem azt írtam babonát :) ). Ha van lehetőségünk akkor bio termesztésből (nem sokkal drágább).
Szóval íme a brokkoli:
- gátolja a pajzsmirígy túlzott hormontermelését
- segít a Basedow-kór gyógyításában
-antioxidáns, rákmegelőző
- jótékonyan hat az ízületi gyulladásokra
- öregedés gátló
-immunrendszer erősítő
- csökkenit a vérnyomást
- segít a vérszegénység, fáradékonyság lekűzdésében
- jót tesz a szívnek, és a keringésnak
- tartalmaz bőven : A-, C-, E-, B1-, B2- vitamint, vasat, folsavat, kálciumot, foszfort, káliumot, béta -karotint, klorofillt

(Mostanában felém sok a stressz, észre sem veszem, és nap mint nap rabja vagyok gondolataimnak, gondjaimnak. A nemrég találtam rá erre a zenére, azóta sokszor hallgatom ezt a  keleti hangzású albumot. Megnyugtat, megtisztít és eltávolít a rámtelepedő gondoktól, gondolatoktól és érzelmektől. https://www.youtube.com/watch?v=u0orzK1yuM0&index=5&list=PLsGYCJ1t7Yks7CeSLVSRYB7shM5Hnqxvo)


Hipphopp ebéd, gyorsbrokkoli :
fotó: SZERDA ZSÓFI
Hozzávalók 2-3 személyre:
20 dkg tészta
35-40 dkg brokkoli
1 kiskanál hidegen sajtolt olaj
15 dkg feta sajt
1 pohár aludttej, vagy kefír (2 dcl)
1 közepes gerezd fokhagyma
2 csipetnyi curry
1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
negyed kiskanál só
1 kiskanál petrezselyem zöldje (friss vagy szárított)
15 szem pörkölt mandula

A brokkoli szárát levágom, megmosom és kicsi rózsáira szedem, vágom. Egy edénybe rakom, felöntöm vízzel, 1 kiskanál hidegen sajtolt olajat öntök rá, és felrakom főlni. Mikor felforrt, hozzáadom a tésztát (én kukorica tésztával csináltam, hogy kiadósabb legyen). A tésztát a csomagoláson feltüntetett ideig főzöm (a brokkolival együt persze). Mikor megfőtt, lehúzom a karikáról, és picit állni hagyom, utána pedig leöntöm, vagy leszűröm róla a vizet. Amíg a tészta-brokkoli fől, belerakom egy magasfalú edénybe, vagy turmixgépbe a feta sajtot, az aludtejet, a felaprított fokhagymát, a sót, a curryt, és az 1 evőkanál olívaolajat. Krémesre botmixerelem, turmixolom. Ráöntöm az egészet a már kész brokkolis tésztára, hozzáadom a petrezselyem zöldjét is és összekeverem. Hagyom állni 5 percet, hogy összeérjenek az ízek . Addig megpörkölöm a mandulát egy kis edényben, majd picit összevagdalom. Tányérra szedem a tésztát, és megszórom mandulával. Következő alkalommal kelbimbóval próbálom ki ezt a kajcsit.

Erről a receptről  az öt tibeti rítus, jóga gyakorlat jutott az eszmbe. Nem akarom azt írni hogy mert "gyorsjóga ", inkább a "rövid" szó, ami  jobban jellemzi :). Reggeli ébresztőnek kitűnő, az elaludt nyaknak vagy hátnak szintén jól jön. Öt gyakorlatból áll, szánhatunk rá öt percet, vagy huszat is. Nekem sokkal jobb érzés úgy kezdeni a napot, ha megcsinálom ezt a gyakrolatsort (néha lusta vagyok rá, utólag meg is bánom :P).
 Leírnám pár szóval mire hat ki az öt rítus: pajzsmirígy, emésztőszervek, mirígyek, nemi szervek, klimax és menstruációs zavarok, vérkeringés, ízületi gyulladás, csontritkulás.... A  lista hosszú! Ha valaki eddig még soha nem jógázott, semmi hátránya nincs , bátran neki kezdhet a tibeti jógagyakorlatoknak. Tina barátnőm kitűnő internetes oldalt talált, részletes leírással, és extra jó videóval (magyar fordítással). Az egyik legnagyobb elismerésem apukámat illeti, mert mikor megnézte a videót, sikerült "megfőzni", és idősebb kora ellenére belekezdett  a tibeti jóga rítusok gyakorlásába. Minden reggel csinálja, már fél éve:)!
 Íme az oldal, ahol a bő leírást és a perfekt videót is megtalálhatjátok:http://nicehajgyogyaszat.hu/tudastar/fiatalito-5-tibeti-jogagyakorlat
És egy kis esemény ízelítő:a következő hétvégén szombaton(november 22.) egész napos Egészség Nap a Népkörben, Szabadkán. Lesznek masszőrök, csontkovácsok, jóga oktatók, gyógyítók, előadók, kézműves vásár, bio piac.A Szalsza konyha is ott lesz :).Szeretettel várunk benneteket! A facebook eseményt csatolom ide: https://www.facebook.com/events/754174317971633/?pnref=story
fotó: SZERDA ZSÓFI

-









1 megjegyzés: