2014. április 1., kedd

REGGELI VARIÁCIÓK KÁSÁRA

Nagyon- szeretem a reggeleket, a hangulatát a reggelnek (vannak esték, mikor annyira várom hogy felkeljek , hogy ettöl nem tudok elaludni :D ) . Szeretem a   pillanatot  az alvás és felébredés között . A teljes gondtalanság pillanata. Amikor még semmi nem valós annyira, hogy érdekeljen, megzavarjon. Csak a nyugalom, otthonos jóérzés a bőrömben (életemben) és az ébredés öröme létezik.  A boldogság, hogy élek. 
 Aztán persze beindulnak az agy tekervényes gondolatszövései, a tegnap és a holnap, blablabla,,, tikataka, frrrr, mrrrrr és a félelem, mindig az a  félelem ...

Egy pohár víz üres gyomorra felkelés után , nagyon fontos!! Hálás  a szervezet érte. Aki szeretne lúgosítani picit, rakjon bele 10- 20 csepp citromot, vagy 1 evőkanál almaecetet (lehetöleg bio almaecetet, a mérgek végett... ) Én ezt az utóbbit praktizálom most, kúraszerűen , merthogy: lúgosít, zsírtéget, májra kiváló, stb stb.   
A reggeli jógamóka  ritkán marad el :) , a nap üdvözlete gyakorlatsor , vagy az 5 tibeti jóga gyakorlat, s ha van időm pici meditáció, nem hiába találták ki ezeket a keletiek oly sok évvel ezelőtt..  Hálás vagyok nekik , jólhatnak , és emelt fővel kezdődik a nap velük :) Ha véletlenül mégsem, akkor nem a jóga a hibás :p .
És akkor a lényeg  :D,   a reggeli kása, amit nem adnék a világ összes villásreggelijéért sem ( hu, villásreggeliéjért, nem, villásreggeliért, hu de bonyolult ez a szó  :) ) Szóval a reggeli kása,  valamilyen gabonával, mazsolával, és olajos maggal és a FAHÉJ  . Ezek az állandó tagok, de a variációlehetőség  határtalan: vörösáfonyás-kókuszos zabpehelykása, főtt rizs almával és mandulával, kukoricakása kakaóval és mézzel, főtt köles pörkölt mogyoróval, hajdina mákkal és aszalt fügével...... naaaa??? ugyeugye... igazi kezdés a naphoz, és könnyen emésztehetö . Még ha nyár lesz, és terem a soksok idény gyümölcs, hát én csak reggelezni fogok  . Ebédkor is :)
Pár dolog amire érdemes figyelni :
-a zabpelyhet mindig áztassátok be még este, lefekvés előtt, ha mégsem, akkor -főzzétek meg evés elött ( 5-10 perc kb. )
-barnarizst, hajdinát, kölest szintén áztassátok be még este,  másnap gyorsabban megfől ( na nem csak ezért kell beáztatni, a fitinsavat semlegesíti az áztatás)
- mazsolával együtt áztassuk a gabonát,  vagy főzzük bele, mert természetes édesítője lesz a kásánknak. Ha nem elég édes, utólag még mézesíthetjük :)
-  mikor már elkészült, mindegyikbe rakjunk őrölt lenmagot ( fontos hogy őrölt legyen , másképp egészben fogjuk viszontlátni a wc csészében ). Omega 3 és 6 van benne sok, jó arányban.

Nem is értem , mért csak a búzadara ( gríz ) van elterjedve. Bármelyik gabonából lehet darát készíteni  nem csak a búzából. A régi törökkávé daráló segítségével például. A zabból olyan krémes a kása, megsem áll mellette a búzadara.
Én vagy gabonatejjel készítem ezeket a reggeliket, vagy vízzel. A tej számomra megterhelő, persze ez izlés, szokás és gyomor kérdése.
 
Reggeli kása 1
 A beáztatott barnarizst  mazsolával ,fahéjjal és kókkusz reszelékkel puhára főzöm. Mikor kész, picit hülni hagyom, és hozzáadok diót, és  őrült na őrölt lenmagot. Ha nem elég édes, mézet adok hozzá.

Reggeli kása  2
Áztassunk be zabpelyhet mazsolával együtt, reggel adjunk hozzá almát és mandulát, fahéjat , őrölt lenmagot és diót.

Reggeli kása 3
 Főzzünk kukoricadarát, mazsolával, és kókusszal, mikor megfőtt vegyük le a tűzről hagyjuk állni picit, adjunk hozzá napraforgómagot, őrölt lenmagot és kakaót.

Reggeli kása 4
Főzzünk zabot, és variáljuk tetszés szerint :)

 Reggeli kása 5
Főtt köles pörkölt mogyoróval és izlés szerint :)


Én igazán élvezem ezt a kis reggeliző bíbelödést a konyhában, közben fől a tea és kávé is. 
 Munkahelyre is lehet belőle vinni, miután kihült, rakjuk kis műanyag edénybe, kiskanállal együtt. A gyerekek is imádják. Kis unokahúgom mikor jön hozzám mindig kéri, hogy főzzek egy tállal neki.
 
És azt gondolom, hogy igazából az állandó alapállapotom- állapotunk   , az az ébredés utáni könnyed "boldog vagyok hogy élek" érzés. Csak aztán annyi mindent rápakolunk a nap közben, érzelmeket,   gondolatokat, feltételezéseket és félelmeket.. Naigen a félelmek, soksok téves gondolat ezáltal tévút  okozói. Valamikor  sikerül  elcsípni a kis drágaságokat. Elcsípni öket akkor, amikor épp megjelennek Olyankor szépen elbeszélgetek velük: ( magamban: ) ) : Hát szevasz drága félelem , vagyogatunk, vagyogatunk? Eljöttünk ismét hozzám, nahát tessék, jólvan gyere szépen ,   beszélgethetünk is, miújság ,hogyhogy ismét nálam, mijáratban errefelé, elférsz te itt mellettem,  de csakis mellettem, belém nem bujhatsz, te és én két különálló . .... És még a vállát is megveregetem gondolatban . Hát ettől megszelidülnek, és összehúzzák magukat. Én pedig már tudom ,hogy the winner iiiiiis SalsaAngéla  ! És bármennyire is a részem, és ott kullog utánam a félelmem,  akkor már nem ő fog gondolkodni helyettem. Dönteni és cselekedni pedig végképp nem :) (nem vicc , próbáljátok ki :) Éljen a  pillanat isnpirációja   , a szabadság íze  :)
https://www.youtube.com/watch?v=OfJRX-8SXOs

Nyusziapuszira !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése